Hvad gør man, når man spiser på følelser?
Der er mange grunde til, at vi spiser, og følelser kan spille en stor rolle i vores spisevaner. Nogle gange spiser vi, når vi føler os stressede, triste, ensomme eller frustrerede. Dette kaldes ofte "emotionel spiseadfærd" og kan være en udfordring for nogen, der prøver at tabe sig eller opretholde et sundt vægttab.
For at arbejde med følelser, der får dig til at spise, kan du prøve følgende:
1: Identificer, hvad der udløser din spisning
Prøv at holde øje med, hvad der får dig til at spise, når du ikke er sulten. Det kan være nyttigt at skrive ned, hvad du spiser, når du spiser på følelser, så du kan se mønstre og finde ud af, hvad der udløser denne spisning. Det er ikke nødvendigvis kun én ting. Vær nysgerrig på, hvad du kan opdage om dig selv.
2: Find andre måder at håndtere følelser på
I stedet for at spise, når du føler dig stresset eller frustreret, kan du prøve andre måder at håndtere følelser på, såsom at tale med en ven, lave en hobby eller træne. Prøv dig frem med hvad der virker for dig.
Læs også artiklen Håndtering af svære følelser.
3: Planlæg dine måltider og snacks
At have en plan for, hvad du spiser, kan hjælpe dig med at undgå at spise på dine følelser. Planlæg dine måltider og snacks, så du har sunde valg til rådighed, når du føler trang til en snack.
4: Søg professionel hjælp
Hvis du oplever problemer med at arbejde med følelser, der får dig til at spise, kan det være en god idé at søge professionel hjælp. En læge, en diætist eller en psykolog kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der udløser spisning hos dig og give dig strategier til at håndtere dette.
Note: Husk, at det er helt normalt at spise på følelser fra tid til anden, og at det ikke er et tegn på svaghed. Der er ting, du kan gøre for at arbejde med de følelser, der får dig til at spise, og det kan være en god idé at søge professionel hjælp, hvis du oplever problemer med dette.