Protein

29. december 2022 af Lone Albin Petersen, KalorieCoachen, Madital.dk
Ernæring
...

Indhold

Hvad er protein?

Protein er en type molekyle, der spiller en vigtig rolle i mange biologiske processer i kroppen.

Protein bidrager også med energi og tilfører kroppen 4 kcal pr. gram protein, du spiser.

Hvor meget protein har man behov for?

For at opretholde en sund krop anbefaler Sundhedsstyrelsen, at voksne indtager mindst 0,8 gram protein pr. kilo kropsvægt om dagen. Hvis man dyrker udholdenhedsmotion eller styrketræning er behovet større. Ældre over 65 år anbefales at spise mere protein end yngre.

Kilde: Sundhedsstyrelsen hjemmeside - gå til den specifikke side

Tabel over proteinbehov

Proteinbehovet afhænger af, hvad man vejer. Det afhænger også af de daglige træningsvaner.

Tabellen viser eksempelvis følgende:

  • En kvinde på 70 kg, som dyrker udholdenhedsmotion, har behov for mindst 84 gram protein om dagen.
  • En mand på 90 kg, som dyrker hård styrketræning, har behov for at spise mindst 144 gram protein om dagen.

 Proteinbehov
Vægt (kg)Ingen motion
0,8 g/kg
Udholdenhed
1,2 g/kg
Styrketræning
1,6 g/kg
705684112
756090120
806496128
8568102136
9072108144
9576114152
10080120160
10584126168
11088132176
11592138184
12096144192

Hvor finder man proteiner i maden?

Gode kilder til protein finder man iblandt:

  • Fisk og skaldyr
  • Fjerkræ, kød og æg
  • Kål (broccoli, blomkål, spidskål osv.)
  • Bælgfrugter
  • Brød og mejeriprodukter

Hvordan får man mere protein i sin madplan?

Den typiske udfordring er, at man ønsker mere protein uden at få flere kalorier. I så fald må man bytte madvarer med en lav energiprocent (E%) fra protein ud med madvarer med en høj energiprocent (E%) fra protein.

Når man vælger madvarer, hvor en stor andel af kalorierne kommer fra protein, vil kalorier fra fedt, kulhydrat og alkohol være tilsvarende mindre.

Eksempler på madvarer som indeholder en stor andel protein:

  • Rejer: 83 E%
  • Rødspætte (ikke paneret): 81 E%
  • Skyr (0,2% fedt): 63 E%
  • Kylling (uden skind): 61 E%
  • Laks: 48 E%
  • Hakket oksekød, magert: 48 E%
  • Broccoli: 41 E%
  • Blomkål: 36 E%
  • Æg: 35 E%
  • Rødspætte, paneret: 35 E%
  • Yoghurt (1,5% fedt): 33 E%
  • Hakket oksekød, fedt: 33 E%
  • Røde linser: 31 E%
  • Ost (45+): 30 E%
  • Letmælk: 29 E%
  • Grønne bønner: 27 E%
  • Kikærter: 22 E%
  • Fuldkornsrugbrød: 22 E%
  • Løg: 11 E%

Hvad består protein af?

Proteiner er opbygget af kæder af aminosyrer, og deres struktur og funktion afhænger af aminosyreopbygningen.

Der findes 20 forskellige aminosyrer, der kan indgå i proteiner, og de kan kombineres på mange måder, hvilket giver et stort antal mulige proteiner.

Hvorfor spise protein?

Nogle af aminosyrerne kan dannes af kroppen, mens andre ikke kan. Sidstnævnte kaldes essentielle aminosyrer, da de skal tilføres gennem kosten. Spiser man en varieret kost, indeholder den alle de aminosyrer, som kroppen har brug for.

Hvordan danner kroppen proteiner?

Når vi spiser proteiner, spalter kroppen disse til aminosyrer. Herefter sammensætter kroppen aminosyrerne igen og danner præcis de proteiner, som den skal bruge. Kroppen er smart 😊

Hvad bruger kroppen protein til?

Proteiner har mange forskellige funktioner i kroppen, herunder at danne celler og væv, at fungere som enzymer, at transportere stoffer rundt i kroppen, at danne hormoner og at være en vigtig del af immunsystemet. Proteiner bidrager herudover med energi.

Hvad sker der, hvis man ikke får nok protein?

Hvis man ikke får nok protein igennem kosten, kan det føre til muskeltab, nedsat immunforsvar og andre sundhedsmæssige problemer. Det er derfor vigtigt at spise en sund og varieret kost, der indeholder en tilstrækkelig mængde protein.

Hvad skal man være opmærksom på, når man spiser protein?

Det er vigtigt at vælge proteinrige madvarer, der også er rige på andre næringsstoffer samt at spise en blanding af disse madvarer for at sikre, at man får et bredt udvalg af proteiner og andre næringsstoffer.

Hvad er proteinpulver?

Proteinpulver er et kosttilskud, der indeholder protein i pulverform. Det er ofte lavet af animalske proteinkilder, som valle, mælk, æg eller kød, men der findes også proteinpulver lavet af plantebaserede proteinkilder, som soja, ris eller hampefrø.

Proteinpulver bruges ofte af bodybuildere og andre atleter, der ønsker at øge deres proteinindtag for at opbygge muskler, men det kan også bruges af andre mennesker, der ønsker at øge deres proteinindtag af andre grunde.

Det er vigtigt at huske, at proteinpulver ikke er en erstatning for en sund og varieret kost.

 
Ønsker du at kommentere denne artikel? Eller har du forslag til andre beregninger eller artikler, som jeg skal oprette?
NB: Ønsker du svar på din besked? Skriv din e-mailadresse i kommentarfeltet.
Søgning
...

Får du nok protein? Opret din personlige profil på Madital.dk og få svaret.

Åbn kalorieberegneren →
Et ønske fra mig til dig 🙂

Er kaloriecoachen.dk værd at anbefale til venner og bekendte, der ønsker et vægttab? Så giv gerne det gode ord videre.

TAK fra KalorieCoachen