Protein
Indhold
- Hvad er protein?
- Hvor meget protein har man behov for?
- Tabel over proteinbehov
- Hvor finder man proteiner i maden?
- Hvordan får man mere protein i sin madplan?
- Hvad består protein af?
- Hvorfor spise protein?
- Hvordan danner kroppen protein?
- Hvad bruger kroppen protein til?
- Hvad sker der, hvis man ikke får nok protein?
- Hvad skal man være opmærksom på, når man spiser protein?
- Hvad er proteinpulver?
Hvad er protein?
Protein er en type molekyle, der spiller en vigtig rolle i mange biologiske processer i kroppen.
Protein bidrager også med energi og tilfører kroppen 4 kcal pr. gram protein, du spiser.
Hvor meget protein har man behov for?
For at opretholde en sund krop anbefaler Sundhedsstyrelsen, at voksne indtager mindst 0,8 gram protein pr. kilo kropsvægt om dagen. Hvis man dyrker udholdenhedsmotion eller styrketræning er behovet større. Ældre over 65 år anbefales at spise mere protein end yngre.
Kilde: Sundhedsstyrelsen hjemmeside - gå til den specifikke side
Tabel over proteinbehov
Proteinbehovet afhænger af, hvad man vejer. Det afhænger også af de daglige træningsvaner.
Tabellen viser eksempelvis følgende:
- En kvinde på 70 kg, som dyrker udholdenhedsmotion, har behov for mindst 84 gram protein om dagen.
- En mand på 90 kg, som dyrker hård styrketræning, har behov for at spise mindst 144 gram protein om dagen.
Proteinbehov | |||||
---|---|---|---|---|---|
Vægt (kg) | Ingen motion 0,8 g/kg | Udholdenhed 1,2 g/kg | Styrketræning 1,6 g/kg | ||
70 | 56 | 84 | 112 | ||
75 | 60 | 90 | 120 | ||
80 | 64 | 96 | 128 | ||
85 | 68 | 102 | 136 | ||
90 | 72 | 108 | 144 | ||
95 | 76 | 114 | 152 | ||
100 | 80 | 120 | 160 | ||
105 | 84 | 126 | 168 | ||
110 | 88 | 132 | 176 | ||
115 | 92 | 138 | 184 | ||
120 | 96 | 144 | 192 |
Hvor finder man proteiner i maden?
Gode kilder til protein finder man iblandt:
- Fisk og skaldyr
- Fjerkræ, kød og æg
- Kål (broccoli, blomkål, spidskål osv.)
- Bælgfrugter
- Brød og mejeriprodukter
Hvordan får man mere protein i sin madplan?
Den typiske udfordring er, at man ønsker mere protein uden at få flere kalorier. I så fald må man bytte madvarer med en lav energiprocent (E%) fra protein ud med madvarer med en høj energiprocent (E%) fra protein.
Når man vælger madvarer, hvor en stor andel af kalorierne kommer fra protein, vil kalorier fra fedt, kulhydrat og alkohol være tilsvarende mindre.
Eksempler på madvarer som indeholder en stor andel protein:
- Rejer: 83 E%
- Rødspætte (ikke paneret): 81 E%
- Skyr (0,2% fedt): 63 E%
- Kylling (uden skind): 61 E%
- Laks: 48 E%
- Hakket oksekød, magert: 48 E%
- Broccoli: 41 E%
- Blomkål: 36 E%
- Æg: 35 E%
- Rødspætte, paneret: 35 E%
- Yoghurt (1,5% fedt): 33 E%
- Hakket oksekød, fedt: 33 E%
- Røde linser: 31 E%
- Ost (45+): 30 E%
- Letmælk: 29 E%
- Grønne bønner: 27 E%
- Kikærter: 22 E%
- Fuldkornsrugbrød: 22 E%
- Løg: 11 E%
Hvad består protein af?
Proteiner er opbygget af kæder af aminosyrer, og deres struktur og funktion afhænger af aminosyreopbygningen.
Der findes 20 forskellige aminosyrer, der kan indgå i proteiner, og de kan kombineres på mange måder, hvilket giver et stort antal mulige proteiner.
Hvorfor spise protein?
Nogle af aminosyrerne kan dannes af kroppen, mens andre ikke kan. Sidstnævnte kaldes essentielle aminosyrer, da de skal tilføres gennem kosten. Spiser man en varieret kost, indeholder den alle de aminosyrer, som kroppen har brug for.
Hvordan danner kroppen proteiner?
Når vi spiser proteiner, spalter kroppen disse til aminosyrer. Herefter sammensætter kroppen aminosyrerne igen og danner præcis de proteiner, som den skal bruge. Kroppen er smart 😊
Hvad bruger kroppen protein til?
Proteiner har mange forskellige funktioner i kroppen, herunder at danne celler og væv, at fungere som enzymer, at transportere stoffer rundt i kroppen, at danne hormoner og at være en vigtig del af immunsystemet. Proteiner bidrager herudover med energi.
Hvad sker der, hvis man ikke får nok protein?
Hvis man ikke får nok protein igennem kosten, kan det føre til muskeltab, nedsat immunforsvar og andre sundhedsmæssige problemer. Det er derfor vigtigt at spise en sund og varieret kost, der indeholder en tilstrækkelig mængde protein.
Hvad skal man være opmærksom på, når man spiser protein?
Det er vigtigt at vælge proteinrige madvarer, der også er rige på andre næringsstoffer samt at spise en blanding af disse madvarer for at sikre, at man får et bredt udvalg af proteiner og andre næringsstoffer.
Hvad er proteinpulver?
Proteinpulver er et kosttilskud, der indeholder protein i pulverform. Det er ofte lavet af animalske proteinkilder, som valle, mælk, æg eller kød, men der findes også proteinpulver lavet af plantebaserede proteinkilder, som soja, ris eller hampefrø.
Proteinpulver bruges ofte af bodybuildere og andre atleter, der ønsker at øge deres proteinindtag for at opbygge muskler, men det kan også bruges af andre mennesker, der ønsker at øge deres proteinindtag af andre grunde.
Det er vigtigt at huske, at proteinpulver ikke er en erstatning for en sund og varieret kost.